Posts

Showing posts from 2006

Daulat Tuanku

Image
Menjunjung Duli Setinggi-Tinggi Tahniah Tuanku


Perasaan bangga tidak dapat digambarkan dgn wajah sebagai rakyat Terengganu Darul Iman apabila Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al-Wathiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah, Sultan bagi Negeri Terengganu Darul Iman serta segala jajahan takluknya ditabalkan sebagai Yang Di-Pertuan Agong ke-13 pada 13 Disember 2006. Menjunjung Duli Setinggi-Tinggi Tahniah kepada Yang Di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin diatas perlantikan Tuanku sebagai Yang Di-Pertuan Agong baru bagi Malaysia. Pertabalan Sultan Mizan Zainal Abidin sebagai Yang Di-Pertuan Agong menjadi kesenimbungan pemerintahan dahulu drp kesultanan Melayu Terengganu yg merupakan datuk Sultan Mizan Zainal Abidin, Al-Marhum Tuanku Al-Sultan Ismail Nasiruddin Shah Ibni Al-Marhum Sultan Zainal Abidin yg menjadi Yang Di-Pertuan Agong ke-4.

Sebagai rakyat Malaysia dan juga bangsa Melayu, perasaan bangga dan sayu Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tu…

Kejamnya Zionis!!!

‘Stop Israel, Save Lebanon, Free Palastine’Kejamnya Zionis!!!Semua makhluk yg akhil bahlig & berakal mngetahuinya. Kekejaman Zionis tidak dapat disangkal lagi dgn firman Allah S.W.T dalam ayat 78 Surah 5 (Al-Maaidah) bermaksud Telah dilaknat orang kafir dari Bani Israel, menerusi lisan Daud, dan Isa anak Maryam, adalah kerana tabiat mereka yang sering durhaka an melampaui batas”. Sokongan rakyat Malaysia trhadap prjuangan para pejuang menentang kezaliman Israel amat padu. Tanda sokongan drp segenap lapisan masyarakat dpt dilihat spt Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein merangkap Ketua Pemuda UMNO bersama barisan Exco Pemuda menyatakan sokongan kepada perjuangan menentang Zionis melalui gelang ‘Stop Israel, Save Lebanon, Free Palastine’di Perhimpunan Agung UMNO 2006. Kejamnya Zionis!!!Jika binatang, ia merupakan makhluk hina kerana tidak berakal. Malah babi adalah binatang segala binatang paling hina serta ia haram disisi Islam. Perbandingan yang boleh dibuat drpnya ialah mudah, Is…

Tanggunjawab sudah!

Image
SAYONARAI PLF!



Y.A.BHG TUN DR MAHATHIR MOHAMAD

ARI nie hari terakhir aku kat Perdana Leadership Foundation...ya Allah sedih gak...tp aku dah putus bhw aku nak berhenti dari PLF... kesedihan ini jugak dibayangi dgn kesihatan Y.A.Bhg Tun Dr Mahathir Mohamad yg dimasukkan ke IJN pada 9 Nov 2006. Ya Allah aku memohon kehadrat Mu ya Allah. Engkau berikan lah kesihatan yg baik kepada Tun dan dipanjangkan umur untuk terus berjuang demi agama, bangsa dan negara... Amin ya rabbil alamin...

En. Nan, En Mun, Kak Lat (mama), Kak Ida, En Muz, Kak Shime, Kak Shina, Kak suliyani, Kak suliyana, Sue, Kak Maria, Kak Kak Huda, Kak Nurul, A Maz, Halim, Amien ngan Kamal...geng2 pembesar Pn zarina, En Shah, En Azhar, En Sufi, Kak Maziah, kak wirduna.... n all PLFs staff

satu ayat yg blh sy katakan, u re e best! n thanx 4 everything dat u ve done to me!

Semua org ckp pengalaman dan kenangan sesutu yg amat bernilai, yer itu memang benar melainkan org terlalu taksub kpd sejarah..biarkan sejarah berlalu dan jangan …

Pengalaman utk dihargai

Image
Oh..... Singapore


bersama Tim (NUS) dibelakang Parlimen Singapore



RantauAsia tenggara mpunyai keunikan tsendiri yg blh diekploitasi oleh kita semua di negara2 Asean...satu benda yg amat menarik utk dikongsi ialah negara jiran Singapore. Sebagaimana ranking skrg ini, negara yg berjumlah 4.3 juta org tersebut merupakn negara yg amat berkembang maju di rantau ini malah di dunia...emmm, ia tidak blh disangkal lg dan ia menjadi realiti...

Pengalaman brda di negara kecil sbg Exchange Student wif National University of Singapore-University of Malaya Collaboration (Geography field work) 2005, merupakan sesuatu titik beharga dlm diri aku terutamanya dlm mengenali sendiri budaya mereka...3 minggu tidak mencerminkan kita mengetahui 100% mengenai negara tersebut, malah pengalaman kita yg perolehi hatta 1% pengetahuan singpore sepanjang tempoh berada disana merupakan satu pencapaian yg amat menarik...

Ada satu perkara yg harus dikongsi, sepanjang tempoh perjalanan dari tambak Johor ke singapore, aku b…

Sikap disebalik gelaran Prof

PROF UTK GOL HIPOKRIT

Menurut kajian, suker ataupun ketawa yng terlampau adalah baik utk kesihatan..ia blh menghilangkan stress,emmm.... tp kajian ni nampaknya amat bercanggah dgn sabda Nabi Muhammad s.a.w bhw jgn ketawa berlebihan, nanti jiwa akan 'mati'...
Kajian dibuat berlandaskan kpd pengajian dan pengamatan seseorang atau individu dlm sesuatu kes pengkajian...keadaan ini ia lebih bertepatan jika dikatakan mereka ini gol atau kelompok intelektual...BETULKAN KELOMPOK INI INTELEKTUAL??? ataupun disebabkan oleh gelaran prof ataupun pangkat dr, ia dianggap intelektual..???ha..ha..org yg menganggap diri dia intelektual, adalah gol yg tk 'sedar diri'... mkg lebih baik jika dikatakan gol akademik... (lebih afdal jika nk bandingkan dgn intelektual)

Aku petik kata2 ayah aku, seorang akan sama pemikiran dgn aku, (tp byk bercanggah dlm hal2 politik-tidak sebulu, ayah dan anak sama degil), 'prof tu bukan semuanya cerdik. Kalau setakat duk perap otak dgn buku selama bertahun…

Catitan Akhir Bulan

PEMBOHONG-RISIKO


LANGKAUAN masa dan hari dlm melangkah ke bulan Nov sesuatu yg amat mengembirakan. Byk sebab utk menyelami perasaan tersebut seprti umur dipanjangkan oleh tuhan agar kita memanafaatkan peluang hidup di muka bumi ini. Alhamdulillah. Peluang utk mendapat sesuatu baru berasaskan kelainan merupakan sesuatu yg amat mengembirakan setiap detik kita harungi. Ada org kata, dlm hidup ini, hadapi risiko blh memberi cabaran yg lebih baik dihari2 akan datang...tp sedarkah, hanya org gila berfikiran begitu, malah org gila pun tak mau hadapi risiko...jika dah tahu risikonya blh membawa keburukan, kita sepatutnya mengelaknya...kalau dikatakan ada harimau ganas dlm hutan, adakah kita akan memasuki hutan tersebut kerana dianggap sbg satu cabaran? Risikonya...mgk kita mati dibaham harimau... Bodohnya org yg suka akan risiko...Kita dikurniakan akal utk mencernakan kehidupan yg baik hasil dripada pengamatan dan pengalaman kita hidup lepas...tp ada juga risiko yg dicari mendatangkan maklumat…

Perihal BLOG

BLOG UTK GOLONGAN ILMUAN?

Blogaku tk sampai seminggu diwujudkan atas dasar nk mengusai teknologi & berada setanding dgn kelompok ICT. eN aDNAN byk membantu aku dalm create blog sendiri...sesuatu yg mengharukan. eN mUN plak menggalakkan semua ahli plf adablog, diatas dasar apa beliau menggalakkan, wallahuallam. Betul ker wujudnyablog kita dpt kuasai teknologi walaupun tak sepenuhnya? Tentu tidak! namun, jika kita ada daya utuk mewujudkanblogsendiri, sekurangnya kita berusaha memperbaiki diri kita agar tidak terkongkong dlam dunia primitif yg jumuk. Namun, dlm ghairah mewujudkanblog, apa tujuanya? Jika sekadar utk menceritakan perihal diri serta luahan hati berasaskan kpd penglipurlara dari awal hingga kini kewujudan blogberkenaan, ia merupakan sesuatu yg tdk blh dibanggakan. Segala rencana dan luahan yg dipaparkan dlmblogsendri haruslah berunsur ilmiah atau sekurang2blog menjadi medan kepada 'gain knowledge'.Blogjuga adalah bukan tempat berlesen utk memaki hamun individu @ k…

Ekuiti Bumiputera, persoalannya?

RASIONAL DAN SENSITIF
BUDAYA MALAYSIA
Apa yg tak kena dgn ekuiti bumiputera 18.9%? Persoalan yg dibangkitkan oleh Presiden Gerakan, Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik yg menyatakan bhw sesuatu tidak kena dgn angka 18.9%. Semenjak tahun 1970 dimana Dasar Ekonomi Baru diperkenalkan bagi menyelaraskan hak kesamarataan kekayaan serta meningkatkan taraf masyarakat bumiputera khususnya masyarakat Melayu, tidak berlaku peningkatan yang setara dgn kehendak kerajaan berdasarkan perlaksanaanya. Namun, sebagai menteri kabinet, gesaan Dr Lim agar Unit Perancangan Ekonomi (EPU) dan kerajaan mendedahkan metodologi penentuan peratusan ekuiti Bumiputera dilihat tidak rasional sebagai menteri.
Kenyataan tersebut mendedahkan diri beliau tidak peka terhadap semangat perpaduan Barisan Nasional dalam hal-hal yg sensitif. Gesaan tersebut juga dilihat sebagai sesuatu berbentuk perkauman dimana sebelum ini Presiden Gerakan membuat gesaan kepada masyarakat Malaysia supaya tidak bersifat Opurtunis. Jadi, sebagai menteri…

Dunia PLF

Image
BARISAN LIBRARY PLF














Dunia pekerjaan di PLF amat menyeronokkan...bg semua org, apabila memperkatakan alam perkerjaan, pengalaman akan menjadi buah bicara...Yaa, pengalaman satu skop yg penting dlm kehidupan individu bg mencapai kejayaan di muka bumi ini. Stress di tempat kerja amat biasa, tp di PLF kami tidak mengalami stress yg berpanjangan...kami byk melibatkan diri dgn event yg secara langsungnya mengurangkan stress..ini lah tenaga kerja library PLF yg bertungkus lumus mengejar & mencapai objektif library yg dirangka....
PERDANA LEADERSHIP FOUNDATION

Ilham hari puasa

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR BATIN...

Sempena bulan puasa ini, aku mengucap selamat berpuasa dan menyambut Hari Raya Aidilfitri yg akan menjelma tidak kurang seminggu drp tarikh ini kepada seluruh warga Malaysia yang log on blog aku...
Sebagai warganegara Malaysia, kita harus bersyukur kehadrat Ilahi krn telah mengurniakan keamanan, kedamaian dan kemakmuran kpd negara. Justeru, dibulan yg penuh keberkatan & rahmat ini, sama2lah kita berdoa agar misi dan agenda negara dibawah kerajaan sekarang ini akan mencapai objektifnya bagi setiap methodologi yg telah dirangka.
Pada waktu ini, banyak kejadian2 jenayah yg teruk berlaku. Perkara tersebut bukan shj menghantui rakyat, malah kepimpinan negara. Peranan rakyat dlm mencegah jenayah amat dialu2kan & ia adalah selaras dgn tuntutan agama yg mewajibkan rakyat membantu pemimpin dlm mencegah jenayah bagi mencapai kepentingan negara dan rakyat...