melayuslim.blogspot.com

Wednesday, January 24, 2007

student upc...emmm rasa cam x hebat!

Cikgu Taqie, nak tanya boleh???

tak sangka, hidup di landasan qadar n qada...sepupu kesayangan aku kt kg msg, dia kata dpat diploma pendidikan lepasan ijazah di upsi pd 11 jan 07...aiman x kisah, aku pun buat2 tk kisah tawaran prgram tu...daptar 15 jan 07 kat upc... PAS tu aku call bonda kesayangan aku, mak kata tak yah gie lah pasal dah buat master kat UM...aku pun berpendapatan serupa...selang beberpa jam kemudian selepas ayahda aku pulang mengajar dr sek, dia call aku...ayat pertamanyer "tk sayang ke program tu?" dgn keadaan stress amat giler, aku memikirkan kembali tawaran tersebut. tnya sedara mara terdekat, mereka kata pergi... jumlah jaringan 1-0...
aku call pensyarah dr Rosmadi tanya pendapat beliau, 2 perkara harus aku buat katanya, senaraikan pro n kontra nk ke sana ataupun teruskan buat master ngan dia.. satu lagi sembahyang istiqarah..aku buat kedua2 tp buntu...12 hb - 15hb, kata putus tk de lagi...50-50, isnin (15hb) dah mula daptar, tp pd hari sama aku jmp dgn Prof madya dr jamilah utk bincang proposal master aku... dia kata 85% dah siap cuma tambah mana yg patut jer.. "minggu dpn awak dah boleh hantar"... hari tu aku tk fikir lagi aku nak ke upc...
tp pd malam 15hb situasi dlm kul 7.30ptg, pos ekspress yg hantar surat tawaran dari kg sampai... mlm tu jgk ayah aku msg "sampai lg tk surat tawaran, pergilah daftar"...hu-hu dgn keadaan serabut, ku putus utk kesana... pd 16hb, aku bagi tau ke dr Rosmadi dan call Dr Jamilah utk berhenti RA dan master... mereka terkejut, tp keputusan tetap keputusan.. pd hari yg sama, aku buat semua apa yg patut seperti pemeriksaan kesihatan di UPM, kena RM111. (mahal nak mampus). malam tu aku berkemas utk ke upc keesokan harinya...aku pergi ke upc dgn pimjam keta ayah saudara sorang2. dlm 2 - tiga hari sebelum hari minggu, dia naik moto pergi kerja, sementara aku amb keta dia...
daptar lah aku sbg pelajar baru upc...emmm, setahun belajar.... dpt molek2 blh posting awal...kalu tk.......
oh upc..selamat tinggal UM!

UM is ONE

KAMI GURU MALAYSIA

taqie.bloGSpot.Ganu

Saturday, January 13, 2007

TAL 8170 dlm kenangan

Mana Moto aku?????

2 hari selaku RA kt UM 9/ Jan/ 07, aku dikejutkan dgn tragedi yg memilukan... moto kesayangan aku EX5 TAL 8170 hilang dicuri di UM...waktu aku keluar nak balik ke serdang, umah sewa aku dlm pkl 6 pm, aku dikejutkan dgn kehilangan moto aku..mula2 aku pikir mgk moto aku letak di tmpt lain...tp sebenarnya hilang di CURI oleh kelompok yg derhaka kepd Tuhannya... terkejut dng itu, aku menelefon keluarga dan saudara mara terdekat dan kemudian mencari pengawai keselamatan UM dgn berjalan kaki sejauh 1.5 KM ke pintu gate KL-UM. aku diminta oleh pengawai berkenaan pergi membuat laporan kat pejabat keselamatan UM di Kolej 12...waktu hampir magrib..saudara aku dtg dn kami bersembahyang di masjid al rahman...sebaik selesainya sembahyang, kami membuat laporan di balai polis pantai...dan kemudian ke balai polis brickfield, KL... sungguh pun kejadian ini amat malang, tp ia adalah satu pengajaran kpd aku bhw tiada tmp selamat hatta di IPTA.... aiman tak kisah, begitu jgk aku, redha kpd Allah yg menentukannya. apa pun cari moto baru, aku dah putus nk beli honda waveR100, mudah nk ulang alik kemana2...aku dh tempah moto tu pd 11/ Jan/ 07 dn moga ia diberkati oleh Allah dgn pembelian itu.. emmm, sedih..tk tau nk kata aper.....ohhhhh penderhaka Tuhan, laknatlah KO nanti...

Cuti2 Malaysia & Islam Hadhari, Pencuri menjadi2

taqie.bloGSpot.Ganu

Monday, January 08, 2007

hadiah 2007

Syukran!

Syukur kehadrat Ilahi, Allah yg Maha Pengasih & Maha Pemurah dgn mengurniakan rezeki keatas diri ku. Alhamdulillah, setelah sekian lama hasrat terpendam, dpt juga melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya dlm Ijazah Lanjutan pada tahun ini. Tanggal 08/ 01/ 2007, mulalah tugas rasmi aku sebagai RA (Researcher Assistances) dibawah Prof Madya Dr Jamilah Mohamad dan Dr Rosmadi Fauzi, pensyarah dari Jabatan Geografi Universiti Malaya. Terima kasih tdk terhingga kpd Dr Rosmadi Fauzi yg memberi kepercayaan besar sebagai RA beliau. Insyallah dgn kepercayaan tersebut, tugas yg diberikan akan dilaksanakan dgn sebaiknya kpd Jabatan & juga Universiti Malaya. Disamping RA, penyelidikan master akan dinilai oleh mrk berdua iaitu dlm pengkhususan GIS (Geography Information System) konflik sosial. Harapan aku sepanjang tempoh 2 thn iaitu masa yg diperuntukan (mungkin lebih drp itu) agar byk penemuan baru dpt dirumuskan melalui pengkajian yg dijalankan nanti. Pengalaman bekerja di Perdana Leadership Foundation (PLF) akan digunakan dgn sebaik2nya terutamanya pengalaman menjadi RA sambilan dibawah En Sufi Yusni Mohd Yusoff. Sepanjang tempoh berkenaan, perkara yg dpt dirumuskan secara makronya ialah perancangan sistematik terutamanya penjadualan tentatif kerja haruslah tepat & sofistikated. Dgn itu, ia akan memudahkan pencarian bahan2 yg dikaji & mutu kerja akan lbh sempurna.
Harapan seterusnya dpt dikongsi selepas tamat pengajian & RA nanti agar dpt melanjutkan pelajaran keperingkat seterusnya dlm bidang GIS.
Semasa di peringkat Sarjana Muda, pengkajian kertas projek di sek2 terpilih di Terengganu amat berjaya & begitu menarik. Perhubungan sosial diantara aku dgn institusi pendidikan di pejabat pelajaran & sek2 amat menggalakkan. Pengalaman menjadi sebahagian drp pelajar-pelajar pertukaran diantara National University of Singapore-University of Malaya dlm rangka pembelajaran Tourism Field Studies of Geography, Singapore And Kuala Lumpur (2005) akan menjadi sebahagian drp pengalaman berguna dlm pengkajian nanti. Pendedahan maklumat yg meluas & baik sepanjang tempoh 6 minggu iaitu 3 minggu di Singapore & selebihnya di Malaysia terutamnya mengenai bgaimana untuk mengendalikan penyelidikan akan menjadi sebahagaian ilmu berguna kpd aku. Pengalaman-pengalaman yg diperolehi itu akan digunakan dgn sebaik2nya dlm pengkajian master & sebagai RA nanti.Insyallah

UM IS ONE!

AJA-AJA FIGHTING

taqie.bloGSpot.Ganu

Saturday, January 06, 2007

bye2 06

Catatan utk jan hingga dec 07

Selamat Hari Raya Aidiladha kpd semua muslimin n muslimat. Semoga Allah S.W.T mengurniakan kenikmatan yg kekal di dunia n akhirat nanti. Sehari selepas menyambut ramadhan, manusia menyambut tahun baru 2007. Selamat tinggal 2006 yg mengamit memori indah n kenangan kpd aku. Tahun pertama aku dpt sekalung ijazah n tahun pertama aku bekerja. Slps tamat pengajian dlm bulan april, aku lepak kat rmh dan mula mencari kerja di Shah Alam dlm bln julai. Tesco Shah Alam menjadi tempat permulaan aku menimba pengalaman bekerja. Bahagian Hardline, aku bukan lah org berdidikasi, namun blh dikatakan sbg seorang yg tdk suker kpd ‘kelampauan’ drp penyelia2 Tesco yg di kulikan utk menjaga kuli2 lain utk bekerja. Tp disebabkan status kuli yg tdk dpt dilihat n dibayangi oleh gelaran penyelia, kuli2 Tesco ini melaksanakan tugas2 mrk dlm perasaan syok sendiri. Disebabkan rasa meluat n benci dgn penonjolan n kebodohan kuli2 tersebut, aku berhenti. Namun kegaguman aku di Perdana Leadership Foundation terhadap semua staff di sana amat dihargai. Mrk bukn shj profesional, malah waras dlm melaksanakan tugas aku. Seminggu di PLF, terimalah aku sebagai seorang graduan drp universiti perdana di negara, Universiti Malaya. Kerja di PLF tdklah lama, utk 3 bulan shj iaitu berhenti bbrp minggu shj slp Hari Raya Aidilfitri. Namun ia memadai utk menggamit kenangan yg baik dpt dikongsi oleh semua. Jika dibukukan memori 2006, blh ia dijadikan cerita menarik, namun memadai jika dibangkitkan aroma yg sedikit utk menggamit nostalgia.
Tahun 2007, azam??? Aku tak suker berazam mengikut tahun krn org2 yg sedih shj berperangai begitu. Azam tdk seharusnya mengikut tahun, tp mengikut saat selagi aku bernyawa. Berazam utk menjadi yg terbaik, bukan semata2 slogan cemerlang, gemilang dan terbilang. Semoga Allah mengurniakan rezeki, menjauhi bala n malapetaka serta memanjangkan umur kpd semua keluarga n keturunan aku agar menjadi org2 beriman n dpt memberi sumbangan kpd agama, bangsa dan negara nanti. Amin yarabbalal amin. Kpd Y.A.Bhg Tun Dr Mahathir Mohamad serta sekeluarga, moga Allah S.W.T memberi kesihatan yg baik agar dpt terus memimpin org Melayu yg kian hanyut di bumi sendiri.

TAHUN MELAWAT Malaysia 2007

taqie.bloGSpot.Ganu