Posts

Showing posts from November, 2007

Orang Bodoh VS Orang Cerdik

Image
ANDA TERGOLONG DALAM KUMPULAN MANA?

Orang bodoh = pakai credit card sampai maximum pas tu takleh bayar(berlagak macam org banyak duit!)

Orang pandai = pakai credit card tapi orang lain bayarkan (pakai kad klon la tu!)

Orang bodoh = ada motor tapi gi kerja nak naik LRT jugak (kes suka 'bergesel'la ni)

Orang pandai = takde motor, takde kereta, takde LRT tapi ada otak (kes suka numpang kereta or motor kawan tapi tak reti nak hulur duit minyak!)

Orang bodoh = company dah sediakan nescafe, milo, biskut bla bla bla tapi gi minum gak kat cafeteria kena bayar plak tu

Orang pandai = tak minum kat cafeteria tapi company punya nescafe, milo, biskut bla bla bla angkut bawak balik !!!!

Orang bodoh = beli suratkhabar sebab nak tengok nombor ekorje pas tu buang.

Orang pandai = orang yg tunggu org bodoh buang pas tu dia kutip..dapat baca semua sekali wo

Orang bodoh = kentut kuat?kat office pas tu bangga ngan baunya

Orang pandai = kentut senyap sunyi (takde bunyi) baunya... boleh buat unta sakit perut! …

FrenZ???

Image
HAYATILAH ERTI SEBENAR PERSAHABATAN
Kita selalu dengar kata2“Jika anda bersahabat, bersiaplah untuk berkorban demi sahabat anda tersebut. Jika anda bermusuh dgn sahabat anda, bersiaplah untuk mengalah demi persahabatan kalian”. Nyata teman merupakn insan yg amat istimewa dlm kehidupan sesorang termasuk aku. Semua org tahu bhw teman dpt diklasifikasikan sbg sesuatu nilai yg sukar utk ditemui berbanding nilai wang ringgit. Perasaan bangga tdk dpt digambarkan dgn anya sahabat yg sukar dicari ganti. Bgitulah kenangan aku dgn kwn2. Gelaran ‘geng ghima’ sinonim dgn hubungan baik, itu lah realitinya... yuk, peja, azida, pau, ben, azirul, kub, wady, n nick, members terdekat aku n ramai yg aku kenal seperti jali, hashim, ikmal, kana, dustan, vivian n ramai lgi. Teman..."Cakap sahabat yg jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang" (Saidina Ali). Cik Ja – sorang insan yg amat istimewa krn tdk memilih bulu dlm bersahabat. Panas baran n tdk sabar, itu sik…

SMK Dr Burhanuddin, Taiping

Image
Sekolah Menengah Kebangsaan Dr Burhanuddin dlm ingatan!

Menurut Prof Syed Muhamad Al-Naqiub, “ilmu membawa erti kepada kebenaran yang tiba ke dalam rohani manusia”. Dimana manusia mendapat ilmu? Persoalan timbul berikutan sumber ilmu adalah pelbagai. Ilmu juga boleh diperolehi di kelab-kelab malam, rumah-rumah urut, mendalami sihir dan perkara-perkara yg terlarang. Dalam konteks dunia kini, ilmu diperolehi di sekolah-sekolah atau tempat pengajian tinggi. Mendapat ilmu di rumah tok guru yang mengajar al-Quran juga adalah menuntut ilmu, namun ilmu dewasa kini lebih terarah mendapat ilmu di sekolah yang lebih formal.

Menuntut ilmu di sekolah bagi aku sebagai seorang guru pelatih di Sekolah Menengah Kebangsaan Dr Burhanuddin, Taiping amat bermakna. Pengalaman mendapat ilmu iaitu bagaimana kaedah mengajar yg berkesan didalami oleh aku daripada guru-guru di SMKDB. Mereka bukan sahaja guru kepada pelajar-pelajar SMKDB, namun kepada aku dan guru-guru pelatih. Diucapkan terima kasih kepada semua…