melayuslim.blogspot.com

Tuesday, October 31, 2006

Catitan Akhir Bulan

PEMBOHONG-RISIKO


LANGKAUAN masa dan hari dlm melangkah ke bulan Nov sesuatu yg amat mengembirakan. Byk sebab utk menyelami perasaan tersebut seprti umur dipanjangkan oleh tuhan agar kita memanafaatkan peluang hidup di muka bumi ini. Alhamdulillah. Peluang utk mendapat sesuatu baru berasaskan kelainan merupakan sesuatu yg amat mengembirakan setiap detik kita harungi. Ada org kata, dlm hidup ini, hadapi risiko blh memberi cabaran yg lebih baik dihari2 akan datang...tp sedarkah, hanya org gila berfikiran begitu, malah org gila pun tak mau hadapi risiko...jika dah tahu risikonya blh membawa keburukan, kita sepatutnya mengelaknya...kalau dikatakan ada harimau ganas dlm hutan, adakah kita akan memasuki hutan tersebut kerana dianggap sbg satu cabaran? Risikonya...mgk kita mati dibaham harimau... Bodohnya org yg suka akan risiko...Kita dikurniakan akal utk mencernakan kehidupan yg baik hasil dripada pengamatan dan pengalaman kita hidup lepas...tp ada juga risiko yg dicari mendatangkan maklumat yg berkesan. cth, Steve Irwin, the Crocodile Hunter 'sanggup' menghadapi risiko semata2 utk mendalami kehidupan haiwan, maklumat yg diperolehi berguna dlm mengetahui habitat2 yg diterokai oleh Steve...akhirnya maut akibat kegilaannya itu..

Tpi bagi aku, bg yg mengatakan hidup ini lebih mencabar jika ada risiko dan mrk suka menghadapi risiko, MEREKA ADALAH PEMBOHONG. Jika ditanya, risiko bg mrk blh memberi keseronokan, tp dlm hati 'tuhan shj yg tahu'... Satu jer perkataan yg blh dilabelkan kpd mrk ini, EGO....emmmmm sgt2 sombong spt egonya firaun yg menyatakan dia mampu lakukan apa2 sahaja di dunia ini. Akhirnya dilaknat oleh tuhan...

Friday, October 20, 2006

Perihal BLOG


BLOG UTK GOLONGAN ILMUAN?

Blog aku tk sampai seminggu diwujudkan atas dasar nk mengusai teknologi & berada setanding dgn kelompok ICT. eN aDNAN byk membantu aku dalm create blog sendiri...sesuatu yg mengharukan. eN mUN plak menggalakkan semua ahli plf ada blog, diatas dasar apa beliau menggalakkan, wallahuallam. Betul ker wujudnya blog kita dpt kuasai teknologi walaupun tak sepenuhnya? Tentu tidak! namun, jika kita ada daya utuk mewujudkan blog sendiri, sekurangnya kita berusaha memperbaiki diri kita agar tidak terkongkong dlam dunia primitif yg jumuk. Namun, dlm ghairah mewujudkan blog, apa tujuanya? Jika sekadar utk menceritakan perihal diri serta luahan hati berasaskan kpd penglipurlara dari awal hingga kini kewujudan blog berkenaan, ia merupakan sesuatu yg tdk blh dibanggakan. Segala rencana dan luahan yg dipaparkan dlm blog sendri haruslah berunsur ilmiah atau sekurang2 blog menjadi medan kepada 'gain knowledge'. Blog juga adalah bukan tempat berlesen utk memaki hamun individu @ kelompok yg tdk disukai. Ia adalah wadah utk mewujudkan sikap toleransi pelbagai kaum terutamanya bagi masyarakat Melayu beragama Islam. Kewujudan blog berbentuk ilmiah dgn subjek yg menarik akan menarik minat masyarakat dari aspek galakan utk membaca. Ini merupakan satu makro paksi ilmu kpd semua masyarakat dlm mengharungi ranjau dan onak duri dalam kehidupan seharian bagi mencari kebahagian, kejayaan, kebaikan di dunia dan akhirat...

Thursday, October 19, 2006

Ekuiti Bumiputera, persoalannya?

RASIONAL DAN SENSITIF
BUDAYA MALAYSIA

Apa yg tak kena dgn ekuiti bumiputera 18.9%? Persoalan yg dibangkitkan oleh Presiden Gerakan, Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik yg menyatakan bhw sesuatu tidak kena dgn angka 18.9%. Semenjak tahun 1970 dimana Dasar Ekonomi Baru diperkenalkan bagi menyelaraskan hak kesamarataan kekayaan serta meningkatkan taraf masyarakat bumiputera khususnya masyarakat Melayu, tidak berlaku peningkatan yang setara dgn kehendak kerajaan berdasarkan perlaksanaanya. Namun, sebagai menteri kabinet, gesaan Dr Lim agar Unit Perancangan Ekonomi (EPU) dan kerajaan mendedahkan metodologi penentuan peratusan ekuiti Bumiputera dilihat tidak rasional sebagai menteri.

Kenyataan tersebut mendedahkan diri beliau tidak peka terhadap semangat perpaduan Barisan Nasional dalam hal-hal yg sensitif. Gesaan tersebut juga dilihat sebagai sesuatu berbentuk perkauman dimana sebelum ini Presiden Gerakan membuat gesaan kepada masyarakat Malaysia supaya tidak bersifat Opurtunis. Jadi, sebagai menteri dan ketua parti yang menjaga kepentingan minoriti kaum cina, siapa yang bersikat opurtunis? Sememangnya kita sentiasa melaung-laungkan semangat perpaduan nasional, kenapa harus kita bersikap hipokrit. Jika pemimpin parti sendiri yg lantang dan tidak rasional, bgmana dasar yg ditetap bersama demi kepentingan rakyat Malaysia dapat dilaksanakan dan ada keberkesananya?.

Moga2 selepas ini tidak ada isu2 yg membangkitkan ketidak puashatian masyarakat diucap dari pemimpin tertinggi parti. Teguran PM Abdullah dan DS Najib wajar menjadi titik nokhtah kpd semua pemimpin parti dan rakyat di negara ini daripada mengeluarkan kenyataan yg tidak releven terhadap perpaduan sosio-budaya Malaysia.

Tuesday, October 17, 2006

Dunia PLF

BARISAN LIBRARY PLF














Dunia pekerjaan di PLF amat menyeronokkan...bg semua org, apabila memperkatakan alam perkerjaan, pengalaman akan menjadi buah bicara...Yaa, pengalaman satu skop yg penting dlm kehidupan individu bg mencapai kejayaan di muka bumi ini. Stress di tempat kerja amat biasa, tp di PLF kami tidak mengalami stress yg berpanjangan...kami byk melibatkan diri dgn event yg secara langsungnya mengurangkan stress..ini lah tenaga kerja library PLF yg bertungkus lumus mengejar & mencapai objektif library yg dirangka....
PERDANA LEADERSHIP FOUNDATION

Monday, October 16, 2006

Ilham hari puasa


SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR BATIN...

Sempena bulan puasa ini, aku mengucap selamat berpuasa dan menyambut Hari Raya Aidilfitri yg akan menjelma tidak kurang seminggu drp tarikh ini kepada seluruh warga Malaysia yang log on blog aku...
Sebagai warganegara Malaysia, kita harus bersyukur kehadrat Ilahi krn telah mengurniakan keamanan, kedamaian dan kemakmuran kpd negara. Justeru, dibulan yg penuh keberkatan & rahmat ini, sama2lah kita berdoa agar misi dan agenda negara dibawah kerajaan sekarang ini akan mencapai objektifnya bagi setiap methodologi yg telah dirangka.
Pada waktu ini, banyak kejadian2 jenayah yg teruk berlaku. Perkara tersebut bukan shj menghantui rakyat, malah kepimpinan negara. Peranan rakyat dlm mencegah jenayah amat dialu2kan & ia adalah selaras dgn tuntutan agama yg mewajibkan rakyat membantu pemimpin dlm mencegah jenayah bagi mencapai kepentingan negara dan rakyat...